Hej ti! Zaprati nas!
Pratite nas! Veoma smo društveni 😉
Jednostavno & Korisno

Jednostavno & Korisno

BOLI VAS DONJI DIO LEĐA?! Konačno znamo zašto, ovo će vas spasiti!

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jednostavno & Korisno

Published

on

Oko 80 posto odraslih osoba pati od bolova u donjem dijelu leđa u nekom trenutku svog života, pokazali su podaci Američkog nacionalnog instituta za zdravlje.

Neke epizode boli pokreću određeni događaji, poput uganuća, traumatične povrede ili hernije diska. A ponekad je bol suptilnijeg porijekla, poput istezanja ligamenata ili postepenog trošenja hrskavice oko zglobova, piše The Time Health.

Problem sa sakroilijakalnog zgloba, SI, lokacije presjeka u dnu kralježnice koja povezuje kičmeni stub s karličnim kostima, spada u posljednju kategoriju uzroka bolova u leđima, kaže dr. David Bornstein, reumatolog i profesor sa Univerziteta George Washington. “Sakroilijakalni zglob je čest uzrok boli u lumbalnom dijelu leđa, ali nije uvijek prepoznat i ljekari ga zamjenjuju zbog drugih uzroka bolova u leđima.”

Jastuci šok i podržavaju gornju tjelesnu težinu

Tijelo ima dva sakroilijakalna zgloba sa svake strane kralježnice. Uloga ovog zgloba je da ublaži udarce i podupire gornju tjelesnu težinu, a da pritom ostane relativno stabilna. Nije poput koljena ili lakta koji se savija napred-nazad, već je zglob koji se ne kreće mnogo ili nije predviđen za pomicanje.

Kruta i slabo pokretna, s malim amplitudama pokreta, predstavlja spoj kičmenog stuba i donje polovine tijela. Minimalna pokretljivost između kostiju koja se spaja stvara velike sile opterećenja zbog kojih trpe strukture ovog zgloba. Disfunkcija ovog zgloba je čest uzrok bolova u donjem dijelu leđa, stražnjici i preponama. Pacijentima je teško da duže stoje ili se penju stepenicama, trče, rade veće korake, savijaju se, duže sede, skaču. Bol može obuhvatiti noge, prepone i stopala.

Žene češće pate od bolova u sakroilijakalnom zglobu

Žene češće pate od bolova u sakroilijakalnom zglobu nego kod muškaraca, jer su im zglobovi obično opušteniji. Ozljeda SI zgloba često se javlja kod porođaja. Različita hod i težina u trudnoći uzrokuju dodatno naprezanje i mogu dovesti do pretjeranog trošenja zglobova.

Bol u Si zglobu može nastati kao posljedica traume ili, rjeđe, bakterijske infekcije. “A najčešće je bol posljedica slabosti mišića koji okružuju zglob”, kaže dr Bornstein. “Ako se ne prepoznaju problemi sa zglobovima SI, vezivno tkivo zgloba se troši i s vremenom se razvija artritis.”

Liječenje problema sa zglobovima SI obično uključuje protuupalne lijekove i fizikalnu terapiju koja cilja na okolne mišiće. Jačanje mišića stražnjice i donjeg dijela leđa može pomoći u stabilizaciji SI zgloba, posebno u slučajevima istezanja.

Smanjenje bolova postavljanjem implantata

U vrlo ozbiljnim slučajevima, prate se steroidne injekcije i radiofrekventna ablacija koji uništavaju živce koji uzrokuju bol, električna stimulacija može pomoći i ublažiti bol u kratkom roku. Ovo je stanje koje je teško liječiti. Specijalista za lumbalnu bolest je osoba koja postavlja dijagnozu kako bi isključila ozljede i druge uzroke boli.

U posljednje vrijeme bol je riješen operativnim zahvatom, što znači ulaganje malog implantata u zglob, što efikasno smanjuje bol i poboljšava pokretljivost pacijenta. Novi postupak postavlja titanijumski implantat s tri oštrice u zglob, kroz mali rez, na ovaj način se zglob stabilizira i bol prestaje.

“Castaways” je dokumentarna serija koja je nastavak uspješnog programa rehabilitacije zatvorenika koji dresiraju neželjene pse koje su odlučili udomiti.

Vremenom se između zatvorenika i pasa stvara posebna veza, koja takođe menja karakter čoveka i životinja.

Rezultati često mijenjaju život zatvorenika, psa i budućeg vlasnika. Ali svaka sreća prestaje, pa psi opet napuštaju nove prijatelje, a kako trenutak izgleda, pogledajte dolje:

Nastavi da čitaš...

Turist iz Sjedinjenih Država otkrio je da je životinja na dlanu zapravo plava hobotnica, čiji je otrov bio toliko jak da je mogao ubiti 26 ljudi u samo nekoliko minuta.

Kaylin Phillips iz Virginije objavila je video snimku svog putovanja na Bali na Tik Toku, prikazujući je kako se igra sa ubojitom Hobotnicom. Na fotografiji je kasnije napisala da u ruci drži “jednu od najopasnijih životinja na svijetu”.

Međutim, u tom je trenutku bila potpuno nesvjesna da joj prijeti neposredna smrt, jer je ova mala hobotnica sadržavala tetrodotoksin, moćan neurotoksični toksin.

Drugim riječima, ispada da je prema neprofitnoj organizaciji za zaštitu životinja Ocean Conservancy, životinja na dlanu zapravo plava hobotnica čiji je otrov toliko jak da se može ubiti za samo nekoliko minuta. “26 ljudi” .

Znanstvenici ističu da je pola miligrama ovog otrova, za koji ne postoji protuotrov, dovoljno da se ubije odrasla osoba.

U jednom danu imala sam dvije takve hobotnice u ruci. Pokušala sam ih hraniti narančama i igrao sam se s njima solidnih 20 minuta ”, rekla je Phillips, shvativši o kojoj se otrovnoj vrsti radi, a zatim je, kaže, nazvala tatu plačući i sretna što je živ.

Inače, plavi prstenovi na tijelu hobotnice pojavljuju se samo kad se hobotnica osjeća ugroženo, tijekom lova ili prilikom parenja. Tipično, ova vrsta živi u Tihom oceanu, od Japana do Australije, a aktivna je noću, a danju se skriva.

Većina uboda u početku nije bolna, ali tek nakon deset minuta počnete osjećati utrnulost, otežano disanje i trebate dati žrtvi kisik dok ne stigne u bolnicu.

Nuspojave opasne po život traju četiri do 10 sati, nakon čega preživjeli pokazuju brze znakove oporavka. Ali u težim slučajevima uzrokuje paralizu, zastoj disanja i srčani udar u roku od nekoliko minuta.

Nastavi da čitaš...

Čovjek koji očito stvarno želi imati vozačku dozvolu do sada je na svoje padove potrošio preko 1300 eura. Ali prijavio se i za teorijski ispit 193. put. Tko zna, možda kad položi ovaj dio, bude savršen na vozačkom ispitu

Ne odustaj. Ovo je očita mantra 50-godišnjaka iz Poljske koji već 17 godina polaže teoretski dio vozačkog ispita, a vozački ispit nije položio. I tako već 192 puta.

Posljednji pad je bio početkom mjeseca, a sve se to događa u Piotrków Trybunalskom, malom mjestu u blizini Lodza. Čovjek koji očito stvarno želi imati vozačku dozvolu prijavio se i za ispit 193.

– Svi želimo da položi teorijski test. Možda kad prođe, vozački dio proći će od prve – rekao je Dariusz Misztal iz lokalnog centra za sigurnu vožnju za TVP.

Kad je počeo padati, dob koja ne bi trebala biti vozač bile su 33 godine, a pravila su se promijenila, ali padovi se nisu promijenili. Do sada je na teoretske ispite potrošio oko 1300 eura. Inače, Piotrkówova statistika pokazuje da je ovo jedan od najboljih centara u Poljskoj, a više od 70% ispitanika zauzima prvo mjesto.

-Možda bi bilo dobro donijeti pravilo u Poljskoj kojim se kandidatima zabranjuje polaganje 20 ili više ispita. Ako netko ne razumije pravila ili ih ne želi usvojiti, onda ne bi smio ni biti na putu. Takav vozač također može predstavljati opasnost za druge-rekao je trener Stanisław Kobusiewicz

Inače, HAK Revija napisala je da su na testu poljske teorije trenutno 32 pitanja koja su podijeljena u 1 do 3 boda. Najviša ocjena je 74. Za prolazak je potrebno 68 bodova, što ne ostavlja puno mjesta za pogreške.

 

Nastavi da čitaš...

Ova maska ​​dizajnirana je za nošenje pod normalnom maskom za lice, a Reutersov video prikazuje ženu i muškarca u Meksiku koji koriste ovu “masku za jelo” dok sjede vani i uživaju u svojoj hrani i piću.

Kako je pandemija još uvijek u punom jeku, još uvijek je neophodno nositi zaštitne maske za lice, a danas na tržištu postoje maske izrađene od različitih materijala i oblika. Ali koliko su korisne takve preinake, ovisi o stručnjacima.

Naime, znanstvenici iz Meksika stvorili su novu masku za nos za ljude koji se žele zaštititi od koronavirusa dok jedu i piju. Kao i većina maski za lice, takozvana “maska ​​za jelo” ima dva elastika za pričvršćivanje iza svakog uha, ali pokriva samo nos.

Takva maska ​​namijenjena je nošenju ispod normalne maske za lice, a Reutersov video prikazuje Meksikanku i Meksikanca koji koriste ovu “masku za jelo” dok sjede vani kako bi mogli sigurno uživati ​​u hrani i piću.

Nastavi da čitaš...

MoŽda vam se svidi...