Hej ti! Zaprati nas!
Pratite nas! Veoma smo društveni 😉
Jednostavno & Korisno

Jednostavno & Korisno

Od danas kreće slanje fiskalnih računa za vredne nagrade: U igri 60 automobila i 12 stanova u Beogradu

Advertisement
Advertisement

Jednostavno & Korisno

Published

on

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim je predviđeno da svi punoletni građani naše zemlje od 15. oktobra mogu da šalju fiskalne račune i priznanice za kartične uplate (slipove) kako bi učestvovali u novom krugu nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2020.

 

Kao i prethodna dva puta, nagradna igra organizuje se u cilju borbe protiv sive ekonomije podizanjem svijesti i motivisanjem građana da pri svakoj kupovini plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune

, jer tek tada mogu biti sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i plaća porez. iz kojih se finansiraju zdravstvo, obrazovanje i druge javne usluge, što je važnije nego ikad tokom pandemije.

 

Organizator nagradne igre je Vlada Republike Srbije, a podršku pruža NALED.

Kriteriji nagradne igre su isti kao i u prethodnim izdanjima. U kovertu je potrebno spakovati 10 fiskalnih računa ili 10 listića (ne smeju se mešati) pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara, ne starijih od 1. septembra 2020.

 

Mogu se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, sve dok stanu u poštansko sanduče . Kada se obraćate koverti, na prednjoj strani je potrebno napisati „VODI RAČUN I POBJEDI 2020“.

Na poleđini pošiljke obavezno napišite ime i prezime, adresu prebivališta / boravišta iz ličnog dokumenta, kao i kontakt telefon. Slanje koverti je besplatno, a Pošta Srbije brine se o njima do formalnog početka nagradne igre.

 

Građani se pozivaju da brinu o svom zdravlju i poštuju sve epidemiološke mjere prilikom sudjelovanja u nagradnoj igri, da koverte kod kuće pripreme i stave u najbliži poštanski sandučić bez držanja i čekanja u redu.

Dodatni način da se zaštite, ali i udvostruče šanse za dobitak je plaćanje u gotovini kad god je to moguće jer na taj način izbjegavaju izravan kontakt s prodavcem i novčanicama.

 

Detaljna pravila nagradne igre biće blagovremeno objavljena u medijima i na veb stranici www.uzmiracun.rs, u skladu sa Zakonom.

Prvo izvlačenje očekuje se krajem novembra, a odgovorni građani i ovog puta očekuju veoma vredne nagrade – 60 automobila i 12 stanova u Beogradu.

 

I ovog puta biće organizovano nadmetanje gradova i opština u broju poslatih računa, a najaktivnije lokalne zajednice podijelit će ukupan fond od 180.000 eura za projekte od javnog značaja po izboru građana.

Organizacija nagradne igre jedna je od aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, na osnovu pozitivnih iskustava iz prethodnih godina.

 

Prema istraživanju NALED-a, u prethodnom krugu nagradne igre – Uzmi račun i pobedi 2018., 41% građana Srbije učestvovalo je, direktno ili preko članova porodice, koji su poslali više od 107 miliona fiskalnih računa i listića, sa minimalnom procenjenom vrednošću 37,4 milijarde dinara.

Nagradna igra takođe je imala pozitivan uticaj na poreznu kulturu, s obzirom na to da su građani Poreskoj upravi poslali 55% više prijava za ne izdavanje fiskalnih računa u odnosu na isti period prije nagradne igre, dok su bezgotovinska plaćanja porasla za 18,8%.

 

Više od trećine građana istaklo je da ih je nagradna igra podstakla da uzimaju fiskalne račune, a 42% da ponovo učestvuju u takvoj akciji.

Najnovije informacije o nagradnoj igri redovno će se objavljivati ​​na veb stranici www.uzmiracun.rs, a kontakt centar dostupan je građanima putem e-maila [email protected] za sva dodatna pitanja i podršku.

“Castaways” je dokumentarna serija koja je nastavak uspješnog programa rehabilitacije zatvorenika koji dresiraju neželjene pse koje su odlučili udomiti.

Vremenom se između zatvorenika i pasa stvara posebna veza, koja takođe menja karakter čoveka i životinja.

Rezultati često mijenjaju život zatvorenika, psa i budućeg vlasnika. Ali svaka sreća prestaje, pa psi opet napuštaju nove prijatelje, a kako trenutak izgleda, pogledajte dolje:

Nastavi da čitaš...

Turist iz Sjedinjenih Država otkrio je da je životinja na dlanu zapravo plava hobotnica, čiji je otrov bio toliko jak da je mogao ubiti 26 ljudi u samo nekoliko minuta.

Kaylin Phillips iz Virginije objavila je video snimku svog putovanja na Bali na Tik Toku, prikazujući je kako se igra sa ubojitom Hobotnicom. Na fotografiji je kasnije napisala da u ruci drži “jednu od najopasnijih životinja na svijetu”.

Međutim, u tom je trenutku bila potpuno nesvjesna da joj prijeti neposredna smrt, jer je ova mala hobotnica sadržavala tetrodotoksin, moćan neurotoksični toksin.

Drugim riječima, ispada da je prema neprofitnoj organizaciji za zaštitu životinja Ocean Conservancy, životinja na dlanu zapravo plava hobotnica čiji je otrov toliko jak da se može ubiti za samo nekoliko minuta. “26 ljudi” .

Znanstvenici ističu da je pola miligrama ovog otrova, za koji ne postoji protuotrov, dovoljno da se ubije odrasla osoba.

U jednom danu imala sam dvije takve hobotnice u ruci. Pokušala sam ih hraniti narančama i igrao sam se s njima solidnih 20 minuta ”, rekla je Phillips, shvativši o kojoj se otrovnoj vrsti radi, a zatim je, kaže, nazvala tatu plačući i sretna što je živ.

Inače, plavi prstenovi na tijelu hobotnice pojavljuju se samo kad se hobotnica osjeća ugroženo, tijekom lova ili prilikom parenja. Tipično, ova vrsta živi u Tihom oceanu, od Japana do Australije, a aktivna je noću, a danju se skriva.

Većina uboda u početku nije bolna, ali tek nakon deset minuta počnete osjećati utrnulost, otežano disanje i trebate dati žrtvi kisik dok ne stigne u bolnicu.

Nuspojave opasne po život traju četiri do 10 sati, nakon čega preživjeli pokazuju brze znakove oporavka. Ali u težim slučajevima uzrokuje paralizu, zastoj disanja i srčani udar u roku od nekoliko minuta.

Nastavi da čitaš...

Čovjek koji očito stvarno želi imati vozačku dozvolu do sada je na svoje padove potrošio preko 1300 eura. Ali prijavio se i za teorijski ispit 193. put. Tko zna, možda kad položi ovaj dio, bude savršen na vozačkom ispitu

Ne odustaj. Ovo je očita mantra 50-godišnjaka iz Poljske koji već 17 godina polaže teoretski dio vozačkog ispita, a vozački ispit nije položio. I tako već 192 puta.

Posljednji pad je bio početkom mjeseca, a sve se to događa u Piotrków Trybunalskom, malom mjestu u blizini Lodza. Čovjek koji očito stvarno želi imati vozačku dozvolu prijavio se i za ispit 193.

– Svi želimo da položi teorijski test. Možda kad prođe, vozački dio proći će od prve – rekao je Dariusz Misztal iz lokalnog centra za sigurnu vožnju za TVP.

Kad je počeo padati, dob koja ne bi trebala biti vozač bile su 33 godine, a pravila su se promijenila, ali padovi se nisu promijenili. Do sada je na teoretske ispite potrošio oko 1300 eura. Inače, Piotrkówova statistika pokazuje da je ovo jedan od najboljih centara u Poljskoj, a više od 70% ispitanika zauzima prvo mjesto.

-Možda bi bilo dobro donijeti pravilo u Poljskoj kojim se kandidatima zabranjuje polaganje 20 ili više ispita. Ako netko ne razumije pravila ili ih ne želi usvojiti, onda ne bi smio ni biti na putu. Takav vozač također može predstavljati opasnost za druge-rekao je trener Stanisław Kobusiewicz

Inače, HAK Revija napisala je da su na testu poljske teorije trenutno 32 pitanja koja su podijeljena u 1 do 3 boda. Najviša ocjena je 74. Za prolazak je potrebno 68 bodova, što ne ostavlja puno mjesta za pogreške.

 

Nastavi da čitaš...

Ova maska ​​dizajnirana je za nošenje pod normalnom maskom za lice, a Reutersov video prikazuje ženu i muškarca u Meksiku koji koriste ovu “masku za jelo” dok sjede vani i uživaju u svojoj hrani i piću.

Kako je pandemija još uvijek u punom jeku, još uvijek je neophodno nositi zaštitne maske za lice, a danas na tržištu postoje maske izrađene od različitih materijala i oblika. Ali koliko su korisne takve preinake, ovisi o stručnjacima.

Naime, znanstvenici iz Meksika stvorili su novu masku za nos za ljude koji se žele zaštititi od koronavirusa dok jedu i piju. Kao i većina maski za lice, takozvana “maska ​​za jelo” ima dva elastika za pričvršćivanje iza svakog uha, ali pokriva samo nos.

Takva maska ​​namijenjena je nošenju ispod normalne maske za lice, a Reutersov video prikazuje Meksikanku i Meksikanca koji koriste ovu “masku za jelo” dok sjede vani kako bi mogli sigurno uživati ​​u hrani i piću.

Nastavi da čitaš...

MoŽda vam se svidi...