Hej ti! Zaprati nas!
Pratite nas! Veoma smo društveni 😉
Jednostavno & Korisno

Jednostavno & Korisno

Sumnjate li na upalu mokraćnog mjehura, obavezno ljekaru! Nije bezopasno, a uzročnik je najčešće…

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jednostavno & Korisno

Published

on

Čak 75 posto žena barem jednom u životu ima upalu mokraćnog mjehura ili cistitis, a mnogo su podložnije tome nego muškarci zbog specifične građe i položaja ureogenitalnog sistema.

Kod upale mokraćnog mjehura možemo sami ublažiti simptome. Međutim, važno je imati na umu da se ne smijemo „liječiti“ bez stručnog nadzora.

 

Stalna potreba za mokrenjem, peckanje prilikom mokrenja, bolovi u donjem dijelu leđa, neugodan miris mokraće, bol tokom odnosa, kao i bolovi u predelu iznad stidne kosti samo su neki od simptoma stanja koje najčešće pogađa žene. Naravno, radi se o upali bešike.

Čak 75 posto žena barem jednom u životu ima upalu mokraćnog mjehura ili cistitis, a mnogo su podložnije tome nego muškarci zbog specifične građe i položaja ureogenitalnog sistema.

 

Naime, mokraćni kanal kod žena nalazi se vrlo blizu vaginalnog i analnog otvora i samim tim je osjetljiviji na razvoj bakterija nego kod muškaraca. Zbog toga se žene često bore s tim nimalo ugodnim stanjem, koje može jako otežati svakodnevni život.

 

Bakterija izaziva upalu

Dr Dalibor Čičin-Šain, ugledni stručnjak za urologiju, otkrio nam je kako dolazi do upale bešike i šta uraditi ako sumnjamo na upalu.

 

„Bakterija Escherichia coli vrlo je čest uzrok urinarnih bakterija. Pripada skupini koliformnih bakterija, odnosno onih koje žive u crijevima (Enterococcus, Enterobacter itd.).

Postojanost E. coli u urinarnom traktu viđa se češće kod žena nego kod muškaraca. Tipični simptomi su česti nagon za mokrenjem, peckanje i bol, ponekad s primjesama krvi u mokraći.

Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale, naziva se asimptomatska bakteriurija “, kaže dr. Čičin-Šain.

 

Upala mokraćnog mjehura najčešće se javlja ako je žena bila izložena hladnoći ili nakon spolnog odnosa, zbog veće izloženosti bakterijama, a onda je u mnogim slučajevima riječ o kratkotrajnoj iritaciji mjehura.

„Ako su prisutni već spomenuti simptomi, poput peckanja prilikom mokrenja, bolova u donjem dijelu leđa, neugodnog mirisa mokraće, učestalog mokrenja, ali i vrućice, potrebno je odmah kontaktirati svog porodičnog ljekara koji će nas uputiti na pretrage krvi i urina dobiti uvid u našu dijagnozu.

Ako liječenje isključuje predisponirajuće čimbenike upale, poput kamenaca u bubrezima ili mjehuru, zadržavanja mokraće bilo u bubrezima ili u mjehuru, ovaj oblik infekcije obično ne zahtijeva liječenje.

 

Naime, bakterije opstaju u tijelu, ali mu ne štete. Drugi je problem ako su ove bakterije uzrok ponavljajućih upala s gore navedenim tegobama. Tada je potrebno isključiti i pozabaviti se predisponirajućim faktorima.

Ako nisu prisutni, onda treba izvoditi produženu terapiju uroantisepticima “, ističe dr. Čičin-Šain.

 

Mnogo tečnosti i medicinski nadzor

Dobra vijest je da kada imate infekciju mjehura, simptome možemo sami ublažiti. Međutim, važno je imati na umu da se ne smijemo „liječiti“ bez stručnog nadzora.

 

„Ako se radi o blagoj iritaciji mokraćnog sustava, dobar dio problema može se riješiti samo uzimanjem veće količine vode, urološkog čaja i slično. Uz velike količine tečnosti simptomi će se povući za nekoliko dana i bez uzimanja antibiotika.

No, najčešća je pogreška uzimanje antibiotika, ‘ostataka’ iz kućne ljekarne, u neadekvatnoj dozi.

 

Već nakon jedne tablete, sve naredne kulture urina ostat će sterilne i neće biti moguće dokazati koja je bakterija izazvala upalu “, upozorava primarijus dr. Dalibor Čičin-Šain iz Poliklinike Urocentar.

Zbog toga prvo treba dati uzorak urina kako bi se stvorila urinokultura, a tek onda, ako je potrebno, na preporuku ljekara, uzeti antibiotik.

Kad dođu nalazi, liječnik će utvrditi je li propisana terapija dobra ili je treba zamijeniti.

 

Kako spriječiti ponovljene infekcije mokraćnog mjehura?

Jednom kada doživite upalu mokraćnog mjehura i znate koliko neugodna može biti, trebali biste učiniti sve da se ne ponovi, a dr. Cicin-Sain kaže da bi bilo uputno poštivati ​​ova pravila, posebno za žene koje su imale upalu više od jednom.

 

– Pijte do osam čaša vode dnevno
– mokriti svaka 2 do 4 sata i mokriti u potpunosti
– Popijte dvije čaše vode prije i dvije nakon odnosa

– Ako je potrebno, promijenite kontracepciju
– Ne nosite odjeću koja je uska u području reproduktivnih organa

– nemojte se namakati u kadi, već se istuširajte
– nakon velikog mokrenja, obrišite se sprijeda natrag

 

U svakom slučaju, ako sumnjate na upalu mokraćnog mjehura, svakako se obratite svom liječniku.

Ako upala potraje, ako su prisutna druga stanja ili ako vaše tijelo ne reagira dobro na liječenje koje obavlja obiteljski liječnik, najbolje će biti da se obratite urologu.

“Castaways” je dokumentarna serija koja je nastavak uspješnog programa rehabilitacije zatvorenika koji dresiraju neželjene pse koje su odlučili udomiti.

Vremenom se između zatvorenika i pasa stvara posebna veza, koja takođe menja karakter čoveka i životinja.

Rezultati često mijenjaju život zatvorenika, psa i budućeg vlasnika. Ali svaka sreća prestaje, pa psi opet napuštaju nove prijatelje, a kako trenutak izgleda, pogledajte dolje:

Nastavi da čitaš...

Turist iz Sjedinjenih Država otkrio je da je životinja na dlanu zapravo plava hobotnica, čiji je otrov bio toliko jak da je mogao ubiti 26 ljudi u samo nekoliko minuta.

Kaylin Phillips iz Virginije objavila je video snimku svog putovanja na Bali na Tik Toku, prikazujući je kako se igra sa ubojitom Hobotnicom. Na fotografiji je kasnije napisala da u ruci drži “jednu od najopasnijih životinja na svijetu”.

Međutim, u tom je trenutku bila potpuno nesvjesna da joj prijeti neposredna smrt, jer je ova mala hobotnica sadržavala tetrodotoksin, moćan neurotoksični toksin.

Drugim riječima, ispada da je prema neprofitnoj organizaciji za zaštitu životinja Ocean Conservancy, životinja na dlanu zapravo plava hobotnica čiji je otrov toliko jak da se može ubiti za samo nekoliko minuta. “26 ljudi” .

Znanstvenici ističu da je pola miligrama ovog otrova, za koji ne postoji protuotrov, dovoljno da se ubije odrasla osoba.

U jednom danu imala sam dvije takve hobotnice u ruci. Pokušala sam ih hraniti narančama i igrao sam se s njima solidnih 20 minuta ”, rekla je Phillips, shvativši o kojoj se otrovnoj vrsti radi, a zatim je, kaže, nazvala tatu plačući i sretna što je živ.

Inače, plavi prstenovi na tijelu hobotnice pojavljuju se samo kad se hobotnica osjeća ugroženo, tijekom lova ili prilikom parenja. Tipično, ova vrsta živi u Tihom oceanu, od Japana do Australije, a aktivna je noću, a danju se skriva.

Većina uboda u početku nije bolna, ali tek nakon deset minuta počnete osjećati utrnulost, otežano disanje i trebate dati žrtvi kisik dok ne stigne u bolnicu.

Nuspojave opasne po život traju četiri do 10 sati, nakon čega preživjeli pokazuju brze znakove oporavka. Ali u težim slučajevima uzrokuje paralizu, zastoj disanja i srčani udar u roku od nekoliko minuta.

Nastavi da čitaš...

Čovjek koji očito stvarno želi imati vozačku dozvolu do sada je na svoje padove potrošio preko 1300 eura. Ali prijavio se i za teorijski ispit 193. put. Tko zna, možda kad položi ovaj dio, bude savršen na vozačkom ispitu

Ne odustaj. Ovo je očita mantra 50-godišnjaka iz Poljske koji već 17 godina polaže teoretski dio vozačkog ispita, a vozački ispit nije položio. I tako već 192 puta.

Posljednji pad je bio početkom mjeseca, a sve se to događa u Piotrków Trybunalskom, malom mjestu u blizini Lodza. Čovjek koji očito stvarno želi imati vozačku dozvolu prijavio se i za ispit 193.

– Svi želimo da položi teorijski test. Možda kad prođe, vozački dio proći će od prve – rekao je Dariusz Misztal iz lokalnog centra za sigurnu vožnju za TVP.

Kad je počeo padati, dob koja ne bi trebala biti vozač bile su 33 godine, a pravila su se promijenila, ali padovi se nisu promijenili. Do sada je na teoretske ispite potrošio oko 1300 eura. Inače, Piotrkówova statistika pokazuje da je ovo jedan od najboljih centara u Poljskoj, a više od 70% ispitanika zauzima prvo mjesto.

-Možda bi bilo dobro donijeti pravilo u Poljskoj kojim se kandidatima zabranjuje polaganje 20 ili više ispita. Ako netko ne razumije pravila ili ih ne želi usvojiti, onda ne bi smio ni biti na putu. Takav vozač također može predstavljati opasnost za druge-rekao je trener Stanisław Kobusiewicz

Inače, HAK Revija napisala je da su na testu poljske teorije trenutno 32 pitanja koja su podijeljena u 1 do 3 boda. Najviša ocjena je 74. Za prolazak je potrebno 68 bodova, što ne ostavlja puno mjesta za pogreške.

 

Nastavi da čitaš...

Ova maska ​​dizajnirana je za nošenje pod normalnom maskom za lice, a Reutersov video prikazuje ženu i muškarca u Meksiku koji koriste ovu “masku za jelo” dok sjede vani i uživaju u svojoj hrani i piću.

Kako je pandemija još uvijek u punom jeku, još uvijek je neophodno nositi zaštitne maske za lice, a danas na tržištu postoje maske izrađene od različitih materijala i oblika. Ali koliko su korisne takve preinake, ovisi o stručnjacima.

Naime, znanstvenici iz Meksika stvorili su novu masku za nos za ljude koji se žele zaštititi od koronavirusa dok jedu i piju. Kao i većina maski za lice, takozvana “maska ​​za jelo” ima dva elastika za pričvršćivanje iza svakog uha, ali pokriva samo nos.

Takva maska ​​namijenjena je nošenju ispod normalne maske za lice, a Reutersov video prikazuje Meksikanku i Meksikanca koji koriste ovu “masku za jelo” dok sjede vani kako bi mogli sigurno uživati ​​u hrani i piću.

Nastavi da čitaš...

MoŽda vam se svidi...